Bez povišice, isplati li se uopće napredovati?

Pitanje:

Imam upit vezan uz unapređenje, znači prošle godine u 11 mjesecu s mjesta operatera sam unaprijeđen u mjesto voditelja tima. Tad mi je na razgovoru s direktoricom rečeno da firma momentalno nema novaca,  ali da bi se u četvrtom mjesecu trebalo desit nekakvo povećanje plaće . Danas sam saznao da je to povećanje u iznosu od 1,65% na bruto godišnju plaću od 105000 kn. Budući da sam dobio i službeni mobitel i puno više odgovornosti, smatram da je povećanje nedovoljno. Da li da razgovaram s nadređenim i prenesem mu svoje nezadovoljstvo ili da zahtijevam vraćanje ugovora ponovno na  operatera te vratim i mobitel? Pa nek si uzmu to povećanje od 1.65% jer nemam slobodnog dana, a službeni mobitel nakon posla zvoni stalno.

Odgovor:

Čujem Vaše nezadovoljstvo i razočaranje. I razumijem, s obzirom da je povećanje plaće o kojem govorite uistinu simbolično.

No, odgovor na Vaša pitanja ovisi prvenstveno o razlogu zbog kojeg ste prihvatili unapređenje. Je li jedini razlog bio povećanje plaće? Jer ako jest, onda je situacija prilično jasna – budući da niste zadovoljni, smisleno je vratiti mobitel, kao i sebe na poziciju operatera. “Pa nek si uzmu…”, kako ste rekli.

Što se nezadovoljstva tiče, mislim da je i realno i primjereno reći da je to puno manje nego što ste očekivali. A kada ga izrazite, ono što može slijediti kao scenarij je – pregovaranje. Tom prilikom Vi kažete “budući da su se moja zaduženja proširila…., odgovornost narasla…, smatram da bi bilo adekvatno….” Takav razgovor je opcija koju uvijek imate (dakle, i prije nego što se vratite na mjesto operatera!) i čini se smislenim dogovoriti taj razgovor upravo s osobom koja Vam je ponudila unaprijeđenje, direktoricom. Zašto? Zato što ona ima ovlasti, za razliku od Vašeg nadređenog, i zato što ste baš s njom dogovarali tranziciju. Ako smijem dodati, to je bio ključni trenutak u kojem su stvari krenule nizbrdo u odnosu na Vaša očekivanja. Vaš propust je taj što ste pristali na neodređen i maglovit dogovor u kojem “momentalno nemaju, al bit će nekakvo povećanje”.

Da možete premotati film unatrag, nadam se da biste danas rekli: “Razumijem da sada firma nema novaca. Je li onda smislenije da preuzmem poziciju u travnju?” Ili “Kada kažete da će se desiti nekakvo povećanje, možete li biti precizniji? Naime, voditeljska pozicija je odgovorna, zahtjevna…stoga me zanima o kojoj cifri razgovaramo?” I naravno, da biste detaljno propitali njihova očekivanja prema Vama na novoj poziciji.

Premda vrijeme ne možemo vratiti, ono što je ohrabrujuće u ovom času jest da istovremeno možete i pregovarati i biti spremni za povratak na staru poziciju. Znači, situacija nije “ili-ili”. A da izbor bude veći, postoji i treća stvar koju možete istovremeno: ostati još neko vrijeme na ovoj poziciji, čak i ako Vam ne udovolje po pitanju povišice. Zašto? Zato što na poziciji voditelja tima dobijate i neke nefinancijske benefite. Kao iskustvo rada, širinu pregleda nad poslovanjem koju kao operater niste imali. Dalje, dobijate priliku da razvijate svoje menadžerske vještine, možda i stičete neka nova specifična znanja. Vjerojatno upoznajete nove klijente i dobavljače… Dobivate li i samopouzdanje? Učite li kako reći “ne” i nositi se sa stresom? Hoćete li uskoro naučiti ugasiti službeni mobitel u xy sati, i sutra mirno reći “imao sam obiteljskih obaveza”?

Ako Vas sad malo gnjavim s tim nefinancijskim dobicima, evo stati ću. Ali razmislite.

Ono što sigurno dobijate je nova crtica u CV-u, a ako svladate zaduženja koja Vam je donio voditeljski posao, samim time dobijate priliku za kvalitetniji, zanimljiviji i bolje plaćen posao. Možda ne u ovoj, ali svakako u nekoj sljedećoj firmi.

Isplati li se? Na Vama je da procijenite.