Novogodišnja odluka: napredovanje!

Pitanje:

Donijela sam novogodišnju odluku da napredujem! Točnije rečeno, više je to neka želja nego odluka jer već nekoliko godina radim na istom radnom mjestu i stvarno bih htjela višu poziciju, a naravno da pri tome očekujem i veću odgovornost, vjerojatno i više posla, ali i bolja primanja. Razmišljam o mogućnostima koje su preda mnom i rado ću čuti Vaš savjet, ako ga imate.

 Odgovor:

Prije svega, podržavam Vašu želju i jasnoću koju imate oko nje, a ta je da Vam godina pred nama bude orijentirana na napredovanje! Bez obzira kako to nazvali, čini se da ste pred sebe postavili jasan cilj. Osim toga, hvalevrijedna je činjenica da ste prepoznali svoju spremnost na novi korak.

Možda to Vama izgleda samorazumljivo, no nije rijedak slučaj da ljudi dugo vremena provedu na istom radnom mjestu, a da se i ne zapitaju je li to ono gdje žele biti i nije li možda vrijeme za nešto novo, više, drugačije…

Konkretan savjet Vam ne mogu dati budući da ne poznajem Vašu specifičnu poslovnu situaciju, ali imam par ideja koje bih s Vama podijelila i koje Vam možda mogu biti korisne.

Kao prvo, razmislite o tome što pojam napredovanja znači za Vas. Naime, ako je ideja u podlozi tog pojma zamijeniti svog nadređenog na njegovoj poziciji u sljedećih nekoliko mjeseci, vrlo je vjerojatno da ćete se razočarati jer se to neće dogoditi. Stoga, sagledajte napredovanje u malo širem kontekstu i orijentirajte se prije svega na to kako Vi osobno možete učiniti taj korak, “krenuti naprijed”.

Preciznije, možete li unaprijediti neku od svojih stručnih vještina? Bilo da se dodatno educirate ili pak dogovorite sa svojim nadređenim proširenje opisa poslova koje obavljate? Ili se pak uključite u rad nekog projekta unutar organizacije koji nije usko vezan uz Vašu djelatnost, ali pruža priliku za sticanje novih znanja i iskustava? Sve što ovdje navodim neće Vam preko noći donijeti niti višu poziciju niti bolja primanja, a vjerojatno hoće više odgovornosti i posla, no tako dugoročno stvarate uvjete da budete prepoznati kao netko tko to zaslužuje. Cilj je, dakle, da u datim okolnostima iskoračite iz onoga što ste dosada radili i steknete novu količinu iskustva i znanja (i samopouzdanja, ako smijem dodati!) Nakon što se na taj način pobrinete za sebe, i Svemir će se pobrinuti za Vas (pod Svemir ovdje mislim na okolnosti u najširem smislu te riječi!) Pogrešno bi bilo očekivati da nam isti taj Svemir nešto duguje i da će nam napredovanje, bez ulaganja dodatnog truda i napora, jednog dana naprosto “pasti u krilo”. Ono će doći kao posljedica Vaše želje isvega što uložite u taj iskorak. Pa možemo reći da je zapravo cilj Vaša veća kompetentnost, a više pozicija tek posljedica ovog cilja.

Bilo da se to dogodi unutar Vašeg odjela ili neke druge pozicije koja će se u međuvremenu otvoriti unutar organizacije, a možda čak i u nekoj drugoj firmi gdje će prepoznati Vašu lepezu znanja i vještina.

Hoće li do toga doći u 2017-oj ili nešto kasnije, ovisi o brojnim faktorima. Bitno je samo da Vi osobno krenete ka svom cilju i već ste mu bliže nego jučer.