Kako se braniti od optužbe za mobbing?

Pitanje:

Što kad zaposlenici pod svaku cijenu odbijaju riješiti problem koji navodno imaju s nadređenim i žele zaštitu od glavnog rukovoditelja, ali ne znaju ni ne izgovaraju što bi ta zaštita trebala biti? Ja sam spomenuti nadređeni, na kojeg se žale 3 osobe (od 40 članog tima, koji su mahom svi zadovoljni mojim vođenjem), a da pri tom vrlo općenito navode da se nad njima vrši mobbing, što jedino mogu povezati sa nekoliko manjkavosti u radu na koje sam u posljednjih 6 mjeseci upozorila. Upozorenje je bilo blago i profesionalno, čak i nedovoljno u odnosu na same manjkavosti, zapravo. Detaljnije podatke ne bih dijelila zbog zaštite privatnosti pa se nadam da će Vam ovo biti dovoljno za bar nekakav savjet.

Odgovor:

Osim šturih podataka, na koje ste me i sami upozorili, prvenstveno sam pod dojmom doživljaja Vašeg pisma. Ono kao da je napisano u jednom dahu. Pitam se je li to slučajnost ili zapravo odražava Vaše emocije i misli: visoki stupanj stresa, potreba da se što prije nađe rješenje, a onda i odgovornost da ste Vi osobno „ključ“ tog rješenja… Ako se uistinu radi o stanju u kojem se nalazite, onda je moj prvi savjet (koliko jednostavan, toliko i bitan): dišite.

I dok dišete, polako i ritmično, sjetite se svoje stručnosti, svog osobnog i profesionalnog razvoja, usavršavanja, napredovanja i drugih dosadašnjih uspjeha, kao i izazova te činjenice da ste brojne  probleme u svom radnom vijeku kvalitetno riješili. Sjetite se tko ste sve to Vi i zašto Vas ljudi cijene. I što sve na dnevnoj razini dobro radite za svoj tim, njih 40. Te sa čime je to zadovoljno njih 37.

Razmišljate li o tome? I sad još malo ujednačeno dišite.

Vjerojatno se pitate čemu ova „vježba“. Ona služi tome da se vratite sebi, odnosno da se odvojite od stresa, ljutnje, straha, razočaranja, nesigurnosti i imuplsa da regirate odmah. Reakcija iz upravo navedenih osjećaja vrlo izgledno neće biti razumna, zrela, smirena i dobra za Vas, zar ne?

Stoga je bitno da se odvojite od njih i sagledate ovu situaciju kao i brojne druge koje ste dosad uspješno riješili. Znam da to nije lako jer se tiče Vas kao stručnjaka, ali i čovjeka, stoga je prirodno da njihove optužbe shvatite osobno. No jednako tako je bitno da ih ne nastojite riješiti na osobnoj razini.

Vaše pravo i zadatak je bilo ukazati na manjkavosti u radu navedene trojke. To je jedan od bitnih elemenata koji Vas čini nadređenom.

Ako dobro razumijem, ponudili ste mogućnost da s Vama izravno riješe problem, odnosno da se otvoreno razgovara, a čini se  i da je Vaš rukovoditelj obaviješten o problemu. Jeste li mu izložili svoje viđenje situacije? Pretpostavljam da jeste ili ćete vrlo brzo jer to je dio postupanja u ovakvim situacijama. Svakako je bitno da Vaš nadređeni čuje Vašu stranu, na jasan, profesionalan, zreo i (koliko god je to moguće) hladan način. Hladna glava Vam je bitna iz dva razloga: prvi je taj da jasnije mislite, donosite odluke, reagirate na pitanja (pa i provokacije, ukoliko ih bude), a drugi je taj što je upravo ona Vaša glavna zaštita protiv onih koji Vas optužuju. Jedan od njihovih ciljeva (a možda i glavni) je da Vas izbace iz ravnoteže. Kao i da siju nesigurnost, polarizaciju odjela pa i paniku. U tome im nemojte popustiti!

Vidim da ste upoznati sa sadržajem razgovora ovo troje s glavnim rukovoditeljem jer navodite da od njega traže zaštitu, ali da ni sami ne znaju što bi ona trebala biti. Koji je protokol za postupanje rukovoditelja u ovakvim situacijama? Postoji li netko u hijerarhiji (ili van nje) s kim bi se Vaš nadređeni mogao konzultirati? Postoje li izvještaji o radu  ili lista dnevnih zadataka koji na bilokoji način govore o Vašem ili njihovom radu? Sve su ovo koraci koji mogu pomoći Vašem rukovoditelju kako bi se i sam znao postaviti. Vi niti možete niti smijete naći rješenje umjesto njega, stoga predlažem da se tim dijelom ne bavite. Kao što je Vaša odgovornost ukazati na manjkavosti podređenih, njegova je odgovornost rukovoditi i riješiti ovakvu situaciju.

Rukovoditelj ovdje ima brojne mogućnosti, no njih ću rado razmotriti ukoliko mi se osobno obrati.

Dok god ste Vi otvoreni za dijalog, konstuktivni, pribrani i podastirete potrebne argumente i dokaze, ravnoteža je na Vašoj strani. Inicijativa je, koliko god destruktivna i nejasna, na strani ono troje i tamo neka i ostane. To je „najležerniji“ način da njihovi motivi isplivaju na vidjelo i raskrinkaju se. Do tog trenutka, bitno je da Vi savjesno radite svoj posao, a u kontaktu s njih troje ostanete maksimalno korektni.

Znam da je teško i da ste povrijeđeni, no i ova bura će proći. Kada bih Vam trebala dati savjet od jedne rečenice, on bi glasio: ne poduzimajte ništa. U ovom slučaju ,vjerujem da razumijete, radi se o strateškom ništa, a ne o pasivnom ništa.

Imate u tome podršku 37 zadovoljnih članova tima. I moju.