Edukacije su strukturirane prigode za iskustveno učenje.
Osobe u odrasloj dobi (za razliku od djece i mladih) teže uče putem predavanja i prezentacija jer tako dobivaju samo određene informacije, podložnije zaboravu.

Snaga iskustvenoga učenja jest upravo u tome što osoba temu o kojoj je riječ može povezati sa svojim svakodnevnim (radnim) životnim iskustvom.Temelj procesa edukacije je to iskustvo koje radom u grupi sudionici dijele među sobom.

Tijekom edukacije se sudionike potiče da promotre svoja iskustva (koja u sebi često imaju dozu  izazova i/ili problemske situacije) s gledišta osobnih misli i stavova, reakcija koje su slijedile te elemenata učinkovitosti. Kroz nove uvide i ideje sagledavanja istoga iskustva sudionici dobivaju različite mogućnosti, znanja i vještine, koje se zatim tijekom edukacije primjenjuju kako bi stekli novo iskustvo. Stjecanje novoga (često učinkovitijega) iskustva jest upravo onaj korak promjene koji omogućuje edukacija.

Sve navedeno razlog je zašto su edukacije životne, pune primjera, diskusija i različitih vježbi, energične i motivirajuće!

Procijenite jesu li edukacije potrebne Vama i Vašim zaposlenicima:

Kako biste stekli uvid u to trebaju li uopće vašoj organizaciji edukacije, za svaku od dolje navedenih rečenica označite kućicu ukoliko je tvrdnja istinita.

 

Zaposlenici redovito daju ideje, prijedloge za poboljšanje proizvoda/usluga.

Komunikacija među odjelima je jasna, otvorena, konkretna i poštujuća.

Zaposlenici dolaze na posao dobro raspoloženi.

Prihvatljivo je ne složiti se i dati argumente za svoje mišljenje.

Pri radu na projektu, uključenima je jasna njihova uloga, zadaci i odgovornosti.

Projekti se dovršavaju u prethodno dogovorenim rokovima.

Menadžeri su skloni pohvaliti, poduprijeti, ohrabriti svoje ljude.

Menadžeri znaju kako uputiti kritiku i omogućiti razvoj i učenje svojih zaposlenika.

Menadžeri poznaju svoje zaposlenike i ono što ih motivira.

Menadžeri redovito s povjerenjem delegiraju zadatke, a sami koordiniraju.

Menadžeri delegiraju u skladu sa sposobnostima i odgovornostima zaposlenika, vodeći računa da je njihov doprinos približno jednak.

Na sastancima se energično razgovara o otvorenim pitanjima.

Zaključci sastanka se u dogovorenim terminima i rokovima implemetiraju u praksu.

Ako dođe do sukoba, o njima se otvoreno razgovara i traži se zajedničko rješenje.

Bolovanja vezana uz psihosomatske simptome (migrene, pad imuniteta, uklještenja...) rijetka su.

Zaposlenici pred trećim osobama govore realno i pozitivno o svojoj organizaciji.

0

Rezultati

16, 15 i 14 potvrdnih odgovora
Vaša organizacija je pravi biser!
Čini se da je struktura i podjela poslova jasna, zaposlenici se osjećaju uvaženo, komunikacije je transparentna, odnosi su podržavajući i vlada poticajna radna atmosfera...stoga sigurno ni učinak ne izostaje! Čestitamo, radite u iznimnoj organizaciji kojoj ne trebaju edukacije.

13-7
Većina organizacija nalazi se upravo u ovoj zoni. Stvar funkcioniraju, nekad bolje, nekad lošije... Odgovor na pitanje može li jasnije, preciznije, učinkovitije, s više inicijative, zadovoljnije i bolje je – može. A ako si to pitanje postavljaju meritorne osobe, onda će možda i potražiti mogućnosti i metode koje će im reći „kako“. Edukacije i coaching su jedan od načina.

6 i manje
Mnogim zaposlenicima u ovoj organizaciji je iznimno teško. Energija koja bi se mogla uložiti u radne procese, inovacije i uspjeh „otječe“ u smjeru ljutnje, ogovaranja, odustajanja, stresa, beskonačnih i neučinkovitih sastanaka... Stanite na loptu i pomozite sebi i svojoj organizaciji.